Från avokado i Peru till växt i Sverige


(null)

(null)

(null)


Hurra! Det här är rätt coolt. Min svägerska Karlas mormor har världens avokado-odling i Peru och därifrån fick jag också just världens godaste avokado i höstas som jag åt med citronpeppar på en knäcke, njutning! I vilket fall sparade jag den stora kärnan och har vårdat den med kärlek där i vasen sedan dess. & titta nu, den har tagit sig och fått blad! Snart dags att plantera i kruka. Så glad att just denna tog sig eftersom den rest ända från "släkt" i Peru till mig. Fint minne!

Tips på hur jag lyckats;
Plantan till höger i bild är också en avokado, från affären =) Tycker de blir så fina med sina stora blad! Jag har haft fler kärnor på tillväxt men inte alla har tagit sig. Dessa två lyckade kärnor har jag tagit direkt från frukten, skalat bort det bruna ytterhöljet på för att sedan sätta tandpetare i och ner i vatten med själva "tutten" uppåt. Viktigast är att halva kärnan alltid är i vatten, så fyll på ofta! & låt den stå väldigt ljust och soligt! & ha för guds skull tålamod - det kan ta flera månader innan själken spricker upp! 

Min fina kanna hittar ni förresten här! (Adlink)


#1 - Rebecka

Ett tips är att lägga avocadokärnan i blött papper i en plastpåse på eller nära elementet. Det brukar gå snabbare att få rot på den så. När den väl slagit rot sätter jag den i vatten liksom du gjort. Funkar även på mangokärnor :)

Svar: Men vilket bra tips! Tack! Mango måste jag prova =)
Beata Nison

#2 - Anna

Så himla häftigt!
Hade en kärna hur länge som helst känns det som , den hände det verkligen ingenting med så nu har jag bytt ut mot en ny... Tack för tipset, ska testa när vi tryckt i oss en avokado här i helgen el så XD Kram