Från att hata det till att älska!
(null)

Fått lite önskemål om att skriva om amningen, så vi drar väl till med ett lite personligare inlägg än vanligt! 

Som ni vet så laddade jag verkligen för att kunna amma denna gång. Jag ammade med Leonard också men på ett helt annat sätt och inte fullt ut. Jag hatade det många gånger. Jag hatade amningsnappen jag blev rekommenderad på BB. Att komma ihåg att ha med den, sätta dit den, att den läckte, att rengöra. Sånt meck bara det. Jag hatade att klocka amningen. Hade blivit rådd att endast amma tjugo minuter och varannan timme. Blev helt manisk med klockan och tappade känslan. Blev besviken när jag inte räckte till utan fick lägga till ersättning. Det gjorde att det sinade mer och mer. Jag hatade att bevisa att jag kunde. Som om att jag var tvungen att visa alla och sitta öppet och amma. Det stressade mig. Jag undrade för mig själv varför inte jag tyckte det var mysigt att amma mitt barn, så som alla andra tyckte. Men det var ju för att allt var uppstressande. Jag kände tillslut ett misslyckande att "bara" delamma en kortare tid. Men samtidigt som mitt positiva jag ändå kände att jag gjorde vad jag kunde och det fina med det hela var såklart att Jozef kunde ge honom flaskan. 

Dryga tre år senare med ny bebis i magen laddade jag verkligen för revansch - jag ville verkligen helamma! 

Den här gången visste jag precis allt jag skulle göra annorlunda och gick från att hata det till att älska det. Jag älskar att amma idag! Jag älskar lugnet jag känner denna gång, det är mysigt och det är bekvämt. Bekvämt att alltid ha maten färdig och med sig utan att tänka. Älskar självförtroendet jag känner. Älskar närheten. 

Så vad gjorde jag annorlunda denna gång? Jag var väldigt noga med att ha honom vid bröstet mest hela tiden direkt från start. Vi hade också bestämt oss innan för att vänta med nappen minst två-tre veckor för att inte ge honom fel teknik. Då fick det hellre brista med nappen, ingenting skulle få förstöra amningen. (Nappen tog han sen tillslut). På BB låg Jozef och läste tips ur Amningshjälpen för mig. Där fick jag också bästa hjälpen av en barnmorska som tipsade om att trycka ut lite mjölk i början varje gång jag skulle amma så han fick smak och ville ha mer. Det hjälpte! Ingen amningsnapp behövdes. Gav det verkligen tid i början och gick ifrån och var ensam om jag kände mig stressad. Sedan har jag bara ammat, ammat, ammat vid minsta lilla vink. Inte klockat en endaste gång. Känt mig avslappnad och lugn. Trott på mig själv och kämpat! Lycklig i hela kroppen varenda gång vi varit på bvc och han gått upp i vikt och jag sluppit höra meningen - "nu måste du lägga till ersättning". Jag helammar och jag älskar det och hoppas såå att det håller i ett tag till! Heja oss och heja er som också kämpar! #1 - onormaltnormal.blogg.se

Vad härligt att det funkar! Ammar också mitt andra barn just nu och det är ju en helt annan upplevelse! Tack för att du skriver om det här! Tror många skyller på sig själv när det krånglar fast det egentligen handlar om bristande stöd (plus att ingen pratar om amning så man har ju ingen aning om vad man ska vänta sig!) ha det fortsatt mysigt!

#2 - Anonym

Fint inlägg!! Väntar själv mitt tredje barn nu och har två misslyckade amningsförsök bakom mig. Vill så gärna och tänker prova även denna gång. Känns härligt att höra att det faktiskt kan funka även om det inte riktigt gjort det tidigare.

#3 - Carolina

Jag har precis samma erfarenhet som du. Mitt första barn delammade jag i tre månader och jag använde amningsnapp, vilken jobbig period det var. Nu med mitt andra har jag helammat i snart 6 månader och vilken skillnad! Tack för ett bra inlägg!

#4 - Kristin

Härligt att höra att de kan bli bättre. Hade precis samma upplevelse med mitt första och väntar nu mitt andra. Håller tummarna :) tack

#5 - Emma

Vad härligt! Vet ju inte alls varför du blev tillsagd att klocka amningen, men generellt ska sjukvården alltid rekommendera fri amning. Har flera vänner som blivit tillsagda att endast amma tio min i taget och deras amning förstördes ganska omgående.

#6 - Emma

Vad härligt! Vet ju inte alls varför du blev tillsagd att klocka amningen, men generellt ska sjukvården alltid rekommendera fri amning. Har flera vänner som blivit tillsagda att endast amma tio min i taget och deras amning förstördes ganska omgående.

#7 - Anonym

Tack för att du skrev om det!

#8 - Emelie Sundberg

Fint inlägg! Amning är verkligen toppen när det fungerar! 😊👍🏻 Bra blogg i övrigt, hittade precis hit!

#9 - Emelie Sundberg

Fint inlägg! Amning är verkligen toppen när det fungerar! 😊👍🏻 Bra blogg i övrigt, hittade precis hit!

#10 - Sofia

Vilket fint inlägg! Förstår inte alls varför man blir tillsagd att klocka amningen, känns stressande redan från start! Men skönt att det fungerar denna gång 😊

#11 - Linda

Har fyra barn och fick inte rätt med de två första pojkarna, men när jag väntade nr 3 då var jag bara helt 100 på att jag skulle och det gick! Sedan ammade jag även nr 4 med lyckat resultat. Bara man tar det lugnt, och låter barnet äta i början hela tiden.
Bra kämpat och visst är det så mysigt att amma?

#12 - Linda

Har fyra barn och fick inte rätt med de två första pojkarna, men när jag väntade nr 3 då var jag bara helt 100 på att jag skulle och det gick! Sedan ammade jag även nr 4 med lyckat resultat. Bara man tar det lugnt, och låter barnet äta i början hela tiden.
Bra kämpat och visst är det så mysigt att amma?

#13 - Rebecka Lindström

Tack för bra inlägg.
Blev också rekommenderad amningsnapp, så glad att jag ratade den och kämpade på ändå trots att det tog sin tid. Hatade också nappen.
Kram

#14 - Marias bokhylla

Heja dig! Visst är det lättsamt med att alltid ha maten med sig? Jag helammar mina tvillingtjejer, men på kvällen lägger vi till nattvälling numer för att de förhoppningsvis ska sova lite bättre. Hade också amningsnapp i början för att de tyckte att jag skulle prova men ratade den ganska snabbt. Tror däremot att jag hade en del hjälp av att de kom 7 veckor för tidigt och sondmatades så att jag var tvungen att pumpa en del (har aldrig känt mig så mycket som en mjölkko som när jag satt med den där himla elektriska apparaten) så jag till och med kunde halvdö i blodförgiftning och ändå inte sina utan fortsätter amma, såhär ca åtta månader senare.

#15 - Josefin

Så härligt att det funkar nu, och samtidigt tråkigt att du fick instruktionen att klocka amningen förra gången. Alltid tråkigt när mammor får felaktiga råd <3 Vid 3-4 månader kommer en ökningsfas då bebis generellt vill alla hur ofta som helst. Många stöttar då med ersättning för de känner att ”mjölken inte räcker”, men det är bara att fortsätta amma fritt (om du orkar såklart) så löser det sig. Stor kram och tack för att du delade med dig!