Mina tips på att måla möbler


Nu är ni så himla många som frågar mig om tips och råd för att måla möbler/skåp. Kanske kan bero på att jag målat några skåp den senaste tiden. Eller om jag ska vara helt ärlig så är det min fantastiska man som målar det mesta. Han är nämligen en mästare! Men jag ligger inte långt efter ändå =) så här kommer mina bästa råd.
 
Små tips vid val av färg - Tänk på att färger kan upplevas olika på olika underlag, i olika ljus och definitivt på bild. Provmåla alltid på det underlag som är tänkt för en rättvis nyans. Ett tips om du är sugen på en färg du har på kanske en vas, en kudde, en skåpslucka eller dyligt är att ta med den till butik och låta dem skjuta laser för att matcha färgkod, det har jag gjort! Men samma sak här - olika material kan se olika ut på andra underlag, så be om prov för att testa först.

Val av penslar och roller - Vi målar alltid med en större samt en mindre pensel och en väldigt fin roller. Den lilla penseln använder vi till kanter, hörn, stukaturer eller andra delar som kräver lite precision. Den större penseln till större plana ytor och rollern för att jämna ut färgen på de större ytorna. Tycker det blir en fin jämn yta om man avslutar med roller. Men tänk på att det ska vara en väldigt fin och mjuk (liksom inte knögglig) lite mindre roller. 
 
Små tips innan du börjar måla - Torka möbeln helt ren och torr. Skruva bort handtag osv så du inte riskerar måla över dessa. Om du inte vill måla över gångjärn kan du med fördel lyfta av dörrar och skruva bort dessa också. Jag är dock lite lat där och brukar måla över gångjärnen som sedan blir lite flagiga när man öppnar och stänger men sådant gör inte mig så mycket. Maskera eventuella fönster i skåp så du inte målar på glaset. Se till att dörrar/lådor står lite öppna när du målar så de inte målas igen och fastnar. 
 
Grunden för den nogranne - Det är viktigt att göra ett bra grundarbete för att färgen ska fästa och bli jämn. Därför kan det vara bra att rugga upp ytan med sandpapper eller slipning. För att sedan grundmåla möbeln rikligt med grundfärg. En omgång gundfärg behövs.
 
Grunden för den late - Jag har dock märkt att det fungerar rätt bra att måla direkt på trärena skåp. Vi har nämligen målat några tunga skåp som redan stått på plats och inte varit läge att bära ut för en slipning. Det viktiga då är att välja en riktigt bra grundfärg som "kvist -och spärrgrund" eller "häftgrund" som har extra bra vidhäftningsförmåga. En omgång grundfärg behövs.
 
Själva färgen - Den målar vi alltid minst två gånger och nästan uteslutande enbart två gånger. Tänk på att inte snåla med färgen men gå också tillbaka då och då och titta om du behöver rädda upp färg som börjat rinna. Vi målar som sagt med både penslar och fina roller för att få en jämn och snygga yta! 
 
Kanske att någon fick något litet tips från en amatör som mig, gilla gärna på hjärat då vet ni ❤️

#1 - Anonym

Hej! Bra tips! :) Har ett annat bra tips. Detta lilla rakblad som man på ett superenkelt sätt kan ta bort torkad färg från glas/rutor med. Det fungerar så bra så jag har nästan börjat strunta i att maskera runt glaset :)

https://www.bygghemma.se/golv-och-vagg/malarfarg-och-tapet/malarverktyg-och-malartillbehor/spackelspade-och-fargskrapa/fonsterskrapa-anza-neon/p-677359?gclid=CjwKCAiAvonyBRB7EiwAadauqf6scpTK2_9a_ohZmYGAGRGIHmppQoJuWQpNmqGCWZoizcKNKevS6BoCvi4QAvD_BwE

Svar: Men wow så bra tips! Tusen tack för det verkligen!
Beata Nison

#2 - Erika

Jag föredrar den rena naturliga träfärgen men det blev snyggt med det du målat.

#3 - Billie

Gillar verkligen hur du målat insidan vi för att framhäva innehållet.
Snyggt jobbat..
har två byråer jag hade tänkt måla om som är lite tråkiga med kritstreck från barnen.

#4 - Linda

Jättebra tips! Jag hittade ett gammalt skåp på loppis som ska målas om. Ska bli spännande!

#5 - Anna

Det rosa skåpet är jättefint

#6 - Josäfin Andersson

wow vilken skillnad!! :D

#7 - Stina

Älskar stilen!

#8 - Malin

Supersnyggt!

#9 - Malin

Supersnyggt!

#10 - Jonna

Jag gillar verkligen gamla stilen ^^

#11 - Frida

Hej! Jag har köpt ett gammalt linnéskåp på loppis som jag älskar utseendet på, lukten däremot hade jag gärna sluppit. Det luktar unket och instängt och det spridder sig tyvärr till kläderna jag lagt där inne. Jag har provat att vädra, samt ställt in skålar med ättika och krossade kaffebönder. Nu luktar det unket, ättika och kaffe i en ganska hemsk kombination, hehe. Har du råkat ut för illaluktande loppisfynd? Hur har du gjort i så fall? Jag har tänkt på cederträ eller små påsar med lavendel men jag skulle egentligen vilja komma åt grundlukten först.
Tack för den här guiden + all annan inspo du ger. Jag är en av alla de som läser men sällan kommenterar <3

#12 - Staffan

Hej, snyggt furuskåp som du målat vitt. Har du någon aning om var man kan få tag på ett sådant? Har sökt en del men inte hittat något : (