Mina tips på att måla möbler


Nu är ni så himla många som frågar mig om tips och råd för att måla möbler/skåp. Kanske kan bero på att jag målat några skåp den senaste tiden. Eller om jag ska vara helt ärlig så är det min fantastiska man som målar det mesta. Han är nämligen en mästare! Men jag ligger inte långt efter ändå =) så här kommer mina bästa råd.
 
Små tips vid val av färg - Tänk på att färger kan upplevas olika på olika underlag, i olika ljus och definitivt på bild. Provmåla alltid på det underlag som är tänkt för en rättvis nyans. Ett tips om du är sugen på en färg du har på kanske en vas, en kudde, en skåpslucka eller dyligt är att ta med den till butik och låta dem skjuta laser för att matcha färgkod, det har jag gjort! Men samma sak här - olika material kan se olika ut på andra underlag, så be om prov för att testa först.

Val av penslar och roller - Vi målar alltid med en större samt en mindre pensel och en väldigt fin roller. Den lilla penseln använder vi till kanter, hörn, stukaturer eller andra delar som kräver lite precision. Den större penseln till större plana ytor och rollern för att jämna ut färgen på de större ytorna. Tycker det blir en fin jämn yta om man avslutar med roller. Men tänk på att det ska vara en väldigt fin och mjuk (liksom inte knögglig) lite mindre roller. 
 
Små tips innan du börjar måla - Torka möbeln helt ren och torr. Skruva bort handtag osv så du inte riskerar måla över dessa. Om du inte vill måla över gångjärn kan du med fördel lyfta av dörrar och skruva bort dessa också. Jag är dock lite lat där och brukar måla över gångjärnen som sedan blir lite flagiga när man öppnar och stänger men sådant gör inte mig så mycket. Maskera eventuella fönster i skåp så du inte målar på glaset. Se till att dörrar/lådor står lite öppna när du målar så de inte målas igen och fastnar. 
 
Grunden för den nogranne - Det är viktigt att göra ett bra grundarbete för att färgen ska fästa och bli jämn. Därför kan det vara bra att rugga upp ytan med sandpapper eller slipning. För att sedan grundmåla möbeln rikligt med grundfärg. En omgång gundfärg behövs.
 
Grunden för den late - Jag har dock märkt att det fungerar rätt bra att måla direkt på trärena skåp. Vi har nämligen målat några tunga skåp som redan stått på plats och inte varit läge att bära ut för en slipning. Det viktiga då är att välja en riktigt bra grundfärg som "kvist -och spärrgrund" eller "häftgrund" som har extra bra vidhäftningsförmåga. En omgång grundfärg behövs.
 
Själva färgen - Den målar vi alltid minst två gånger och nästan uteslutande enbart två gånger. Tänk på att inte snåla med färgen men gå också tillbaka då och då och titta om du behöver rädda upp färg som börjat rinna. Vi målar som sagt med både penslar och fina roller för att få en jämn och snygga yta! 
 
Kanske att någon fick något litet tips från en amatör som mig, gilla gärna på hjärat då vet ni ❤️